KENILWORTH ROAD

TGA converted a Victorian joinery workshop in Bethnal Green into an artist’s studio and home. Working closely with the client we reconfigured the whole building into a series of distinct interconnected spaces that reflect the client’s work and living needs, exceeding all his expectations.Central to the success of this project was the provision of a separate dramatic entrance into the artists home above, leading into the center of the building to a spectacular bespoke stair (see East West Stair), flooded with natural light by an oversized, frameless roof light. The first floor was transformed into a lateral apartment, with a vast open plan kitchen/living room, benefitting from the buildings high ceilings and generous sized windows. To connect this vast space to the smaller intimate rooms we designed an atmospheric black hallway to exaggerate the change in scale between rooms, it was also used to display the artists video and light art. The artist studio was kept at ground level, and re-organised to accommodate various types of industrial workspaces . A rich palette of largely reclaimed materials and fittings were carefully chosen throughout, giving the building its distinct character. The floor came from a school gym in Scotland, doorknobs were antique brass doorknockers reinvented, and light fittings from numerous decades were sourced from various salvage yards.

10KEN_w16_pro-1.jpg